Jacqueline Van Rooij Week 5
Geplaatst op: 08-04-2018 16:44  

Wie heeft ervaring met een wormenbak? Graag tips!


Reacties
Marijn Lammers 

Ik heb thuis een kleintje. Met 3 emmers. Maar wil volgend jaar een grotere maken. Dus ik heb alleen ervaring met een klein hotel. Maar deze werkt goed. Je moet speciale compost wormen kopen. En zorgen dat het gft afval wat je erop gooit niet te groot is en dat het geheel vochtig genoeg is. Als de wormen het naar hun zin hebben, blijven ze lekker zitten. Als er iets niet prettig is voor ze, zullen ze proberen naar boven de klimmen om weg te gaan. Het schijnt dat je ze ook gewoon op je composthoop kan zetten. Zolang er genoeg compost en vocht is, blijven ze daar zitten.

Jacqueline Van Rooij 

Dank Marijn voor je reactie!

Florette Koning 

Ha Jacqueline, Wij hebben sinds 2 weken nu ook een wormenbak. We hebben de wormen speciaal online gekocht via de Baitshop. Wij doen het in 2 bokashi-emmers, die we nog hadden staan. Die hebben we op een kiertje staan voor de zuurstof. We hadden de emmers eerst in de schuur staan, maar daar probeerden een aantal wormen toch uit te kruipen. Die lagen vervolgens dood op de vloer. Blijkbaar moeten we iets meer ons best doen om het ze naar de zin te maken. Ze schijnen sinaasappelschillen niet zo fijn te vinden en koffiedrab juist wel. We hebben de emmers buiten staan, nu het warmer weer is. Voordeel is dan dat ze blijven leven als ze naar buiten komen. Verder zijn onze ervaringen nog te kort. Als we wat verder zijn, zal ik weer eens reageren.

Marijn Lammers 

goed om te weten van de sinaasappelschillen. Die gooi ik er niet in. Ik weet ook dat als ze met teveel zijn, ze ook proberen weg te komen. Je hebt er echt maar een aantal nodig. Hoeveelheid op hoeveel oppervlakte / gft weet ik niet.

Jacqueline Van Rooij 

Dank Florette en Marijn! Dat van die sinaasappelschillen snap ik wel: toen we een pup 🐶 hadden werd ons gezegd dat we de bench niet mochten verkleinen met sinaasappeldozen ivm de hvh gif dat gebruikt wordt bij de teelt en het conserveren van de sinaasappels....

Florette Koning 

We hebben onze gft-bak flink wat natter gemaakt. Nu hebben de wormen het een stuk beter naar de zin.

Florette Koning 

Het gaat na 2 maanden experimenteren nu supergoed met onze wormenbak. Mijn man heeft er zelf een gemaakt van 3 grote zwarte plastic bakken, omdat de officiele wormenbak vrij duur is. We hebben hem nu op ons plaatsje buiten in de schaduw in een hoekje staan. In de onderste bak zit een kraantje. de andere 2 bakken hebben gaten erin, zodat de wormen naar boven of naar beneden kunnen kruipen. Je hoort ze gewoon composteren. Zorg dat het niet te droog is, maar ook niet te nat. Geen sinaasappelschillen erin en ook geen avocado-schillen of maiskolf. Dat verteren ze slecht. Het sap dat onderin overblijft schijnt goed te zijn voor kamerplanten ipv pokon. Wij zijn er blij mee en bevelen het aan. Je moet er wel lol in hebben en je moet niet bang zijn voor wormen. :-)

Bekijk weekopdracht