Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!


Jullie hebben de afgelopen 100 dagen laten zien dat het kan, het restafval enorm verminderen. Ongelooflijk blij met jullie inzet en super trots op het resultaat! Bedankt allemaal!


Jullie hebben de afgelopen 100 dagen laten zien dat het kan, het restafval enorm verminderen. Ongelooflijk blij met jullie inzet en super trots op het resultaat! Bedankt allemaal!


Weekopdracht 14:

Deel jouw leukste, meest verrassende moment, inzicht of ontmoeting tijdens de 100-100-100


Deze week vroegen we jullie je leukste, meest verrassende moment, inzicht of ontmoeting tijdens 100-100-100 te delen. Op de tijdlijn zijn er ook deze week een aantal zorgen uitgesproken over de nieuw...


Deze week vroegen we jullie je leukste, meest verrassende moment, inzicht of ontmoeting tijdens 100-100-100 te delen.

Op de tijdlijn zijn er ook deze week een aantal zorgen uitgesproken over de nieuwe afvalinzameling en de (mogelijke) tarieven. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk van die zorgen weg te nemen via het platform en de nieuwsbrief. Gelukkig was er ook veel goed nieuws!

Ondanks dat jullie je vóór 100-100-100 al bezighielden met afval scheiden is het toch gelukt om na deze 100 dagen nog minder restafval over te houden! Ook is bij velen van jullie het plastic afval flink verminderd. Bij Miranda zelfs 75% minder plastic!

Margreet vertelde over de vele warme reacties die ze kreeg toen ze op Facebook deelde dat ze blikjes ging inzamelen een asiel in Bosnië. Heel veel mensen wille haar helpen, zelf als ze voorheen geen blik apart hielden!  

We hadden het in week 7 nog over het brandmerken van de groenten, en deze week postte familie van Segeren het goed nieuws dat Jumbo dit gaat toepassen!

Je kunt alle reacties nalezen op de tijdlijn


Weekopdracht 13:

Wat kan jij, samen met jouw buurt, bedenken om afvalvermindering makkelijker of leuker te maken?


Het is niet voor iedereen gemakkelijk om afval te scheiden en te verminderen. Het apart houden van gft, brengen van oude kleding naar de 2e hands winkel, elektrische apparaten naar de milieustraat of ...


Het is niet voor iedereen gemakkelijk om afval te scheiden en te verminderen. Het apart houden van gft, brengen van oude kleding naar de 2e hands winkel, elektrische apparaten naar de milieustraat of restafval naar de ondergrondse container kan soms lastig zijn.

Sommige mensen weten gewoon niet waar ze moeten beginnen, of zien heel erg op tegen de veranderingen rondom het afval vanaf 2019. Maar samen staan we sterk! Deze week vroegen we wat jij, samen met jouw buurt, bedenken om afvalscheiding en vermindering in 2019 makkelijker te maken?

Een veelgenoemd voornemen is om er over te praten met mensen om je heen en te laten zien dat het kan! Daarbij willen jullie dan meteen tips geven die het makkelijker maken om afval te scheiden (grotere bak plastic, kleinere bak rest) en de verminderen (verpakkings-arm winkelen).

Monique heeft zelfs met de buurt gebrainstormd en kwamen op een aantal hele mooie ideeën zoals een centraal punt om blik te verzamelen, tips voor afvalvermindering in de wijkkrant en lijst van deelapparaten rondsturen in de wijk. Hele mooie initiatieven!


Weekopdracht 12:

Wat wil jij nog aanpassen bij de afvalorganisatie in huis?


Vorige week hebben we gekeken naar wat er nog in het restafval zit. Dat is bij velen van jullie echt super weinig! Heel af en toe kwamen er nog wat zaken naar voren die toch nog gescheiden of voorkome...


Vorige week hebben we gekeken naar wat er nog in het restafval zit. Dat is bij velen van jullie echt super weinig! Heel af en toe kwamen er nog wat zaken naar voren die toch nog gescheiden of voorkomen konden worden.

Over het geheel genomen zijn jullie al heel tevreden over de manier waarop het afval nu thuis is georganiseerd. De grootste veranderingen die jullie hebben gemaakt zaten vooral in het verkleinen van de restafvalemmer en het organiseren van een mini-milieustraat waar grondstoffen zoals metaal/blik, textiel en doppen verzameld worden.

Jullie willen vooral door op de ingeslagen weg!


Weekopdracht 11:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Deze week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie vuilniszakken zit na het scheiden en het voorkomen van afval. Met een kijkje in de inhoud van de vuilniszak z...


Deze week draaide de weekopdracht om het restafval. We vroegen ons af wat er nog in jullie vuilniszakken zit na het scheiden en het voorkomen van afval. Met een kijkje in de inhoud van de vuilniszak zagen we ook meteen waar je tegenaan loopt bij het gescheiden inzamelen van afval.

De dingen die we het meeste voorbij zagen komen waren verpakkingen en andere materialen die niet te scheiden zijn zoals chipszakken, wattenstaafjes, haren en as. Ook medicijnverpakkingen, luiers, maandverband en dergelijke belanden in het restafval.

Het afval scheiden gaat jullie dus, voor zover de mogelijk, heel goed af! Dat is ook te zien op de afvalmeter, want gemiddeld houden jullie maar 0,8 kilo restafval per week over!


Weekopdracht 10:

Wat zijn de beste tips om afval te scheiden en te voorkomen?


Week 10 van onze 100 dagen zonder afval is alweer achter de rug. We kunnen wel zeggen dat jullie inmiddels echte afvalvrij-specialisten zijn geworden. We vroegen jullie daarom deze week de meest ultie...


Week 10 van onze 100 dagen zonder afval is alweer achter de rug. We kunnen wel zeggen dat jullie inmiddels echte afvalvrij-specialisten zijn geworden. We vroegen jullie daarom deze week de meest ultieme tips en trucs te delen om zo goed mogelijk te scheiden en afval te voorkomen.

Een aantal jaar geleden kon nog niemand zich indenken dat je geen gratis plastic tasje meekreeg in de winkel. Nu hebben veel mensen een eigen tas bij zich. Misschien is het over een aantal jaar heel normaal om je eigen bakjes en zakjes mee te nemen naar de winkels. Een aardig grote groep doet dit al en geeft dat als belangrijke tip mee om afval te voorkomen. Het scheelt enorm veel verpakkingen, je krijgt hele leuke reacties en het werkt inspirerend voor anderen!

Andere goeie tips om afval te voorkomen:

 • Koop geen flessen water maar gebruik een dopper of andere herbruikbare fles, dat geldt ook voor boterhammenzakjes.
 • Voor de mensen met kleine kinderen: Gebruik een (nat) washandje in plaats van snoetenpoetsers en billendoekjes, beperkt het gebruik van wegwerpluiers door voor wasbare luiers te kiezen.

Totdat we al onze dagelijkse boodschappen eenvoudig verpakkingsvrij kunnen kopen zullen we toch eerst thuis goed moeten scheiden. En dat kunnen wij volgens jullie het beste doen met een logisch ‘afvalscheidingstation’ in huis. De beste tips voor afval scheiden in huis:

 • Een gft bakje in de keuken (bijvoorbeeld onder de gootsteen of op het aanrecht)
 • Restafval emmer verkleinen, ver weg zetten of helemaal uit de keuken halen
 • Plastic bak in de keuken zetten
 • Goede afspraken maken met gezinsleden of huisgenoten
 • Afval scheiden heeft alleen maar voordelen: het is leuk, kost geen tijd, scheelt geld, is een uitdaging en je doet iets moois voor de wereld. Geniet daarvan!

Uitnodiging slotbijeenkomst 16 juni

We willen het project 100-100-100 graag samen met jullie afsluiten tijdens de slotbijeenkomst. Daarom organiseren we op zaterdagmiddag 16 juni een -leuke en interessant middag waarop we samen terugblikken op de 100 dagen leven met minder afval. Daarnaast nodigen -we jullie uit om een kijkje te nemen achter de schermen van Avri. De middag duurt van 13:00u tot ongeveer 15:00u inclusief rondleiding. Komt u ook? Aanmelden kan via dit formulier.


Weekopdracht 9:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


Op vraag welke verpakking jullie het meest is opgevallen tijdens dit experiment kregen we veel reacties. Een thema dat regelmatig terugkomt zijn dubbele verpakkingen: jullie geven aan vaak verrast te ...


Op vraag welke verpakking jullie het meest is opgevallen tijdens dit experiment kregen we veel reacties. Een thema dat regelmatig terugkomt zijn dubbele verpakkingen: jullie geven aan vaak verrast te worden met nog een verpakking nadat de eerste verpakking is geopend. Hier kan de verpakkingsindustrie wat jullie betreft nog flinke stappen zetten!

Ook het plasticfolie om groenten als spitskool en paprika is jullie een doorn in het oog. Veel groente en fruit zijn ook prima geschikt voor Natural branding (foto), maar in sommige gevallen is verpakken in plastic toch milieuvriendelijker dan een product zonder plastic. Op de website van Oneworld staat daarover een interessant artikel.

Een ander terugkerend thema zijn de verpakkingen van online bestellingen: vaak onnodig groot en daarom gevuld met een flinke hoeveelheid vulmateriaal. Ook daar is nog veel winst te boeken.

Tot slot springen de samengestelde verpakkingen, bijvoorbeeld van plastic en aluminiumfolie, eruit. Deze worden onder meer gebruikt voor chips, koekjes en koffie, maar kunnen niet gerecycled worden. Ook daar is nog belangrijke winst te boeken.

Gelukkig, zo bleek, zijn een aantal deelnemers niet afhankelijk van alleen de supermarkt om producten te kopen. Zoals Annette, die veel gebruik maakt van de markt en specialiteitenwinkels zoal de slager en heeft daardoor een stuk minder last van de plastic overdosis:

“Door de producten bij de juiste winkel te halen, zoals groentes op de markt of de groenteboer en kaas bij de kaasboer of op de markt en ook voor de slager en bakker geldt dit, is onze plastic afval berg ook behoorlijk verminderd. Hier werkt de winkelier mee aan minder plastic en verpakkingen. Dat is erg fijn” - Annette

Daar moet je natuurlijk wel tijd voor hebben. Of voor maken, zoals Ronald zich bedacht:

 “Het aardige van deze actie is dat je weer nadenkt waarom je bepaalde zaken koopt of doet en veel heeft bij mij te maken met de factor tijd. Alles moet snel of nog sneller. Er is altijd werk en is er geen werk dan zijn er wel andere verplichtingen. Misschien moet ik mijn levenstempo aanpassen. Ook wel aardig voor het thuisfront” - Ronald

Jan attendeerde ons op de petitie tegen onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt. Heb je al getekend?


Weekopdracht 8:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Wat geef jij deze week een tweede leven? Was de vraag van week 8. En gelukkig hebben we heel wat spullen voorbij zien komen die niet worden weggegooid maar een tweede leven krijgen. Van boeken en meub...


Wat geef jij deze week een tweede leven? Was de vraag van week 8. En gelukkig hebben we heel wat spullen voorbij zien komen die niet worden weggegooid maar een tweede leven krijgen. Van boeken en meubilair tot kleding en speelgoed. Via Marktplaats, kringloopwinkels, goede doelen en de rommelmarkt tijdens Koningsdag vonden ze hun weg naar een nieuwe eigenaar!

Daarnaast zagen we ook dat jullie veel dingen repareren of een nieuw gebruiksdoel geven. Carolien en haar dochter zijn heel handig in het vermaken van kleding, net als de moeder van Lizetta. En Man on heeft zelfs de voetbalsokken van haar dochter gestopt!

Bart maakt kunst van afval: “Blauw schrikdraad uit een vorig kunstproject gebruikt 'als water' in een nieuw kunstwerk in een natuurgebied. Hopelijk bedenk ik daarna weer een volgende bestemming, want materiaal bestaat uit meerdere componenten, is niet te recyclen”. Mooi Bart, dat niet recyclebaar afval zo toch een mooie bestemming krijgt!


Weekopdracht 7:

Een week zonder plastic, durf jij het aan?


Plastic, we lijken niet zonder te kunnen. Toch hebben we in week 7 geprobeerd zo veel mogelijk plastic te mijden. En dat viel niet mee, bleek uit de reacties. “Hoe ga jij deze week plasticvrij leven...


Plastic, we lijken niet zonder te kunnen. Toch hebben we in week 7 geprobeerd zo veel mogelijk plastic te mijden. En dat viel niet mee, bleek uit de reacties.

“Hoe ga jij deze week plasticvrij leven? lastig, zojuist de cornflakes uit het plastic gehaald. daarvoor nog de vegetrische gehakt uit plastic verpakking. Ík vind t uhm nu al moeilijk” - Judith 

“Hoe ga jij deze week plasticvrij leven? geen idee, erg moeilijk hoor, zal natuurlijk mijn best doen maar kan niks garanderen. Pffffff……….” - Gerrie 

Hoe ga jij deze week plasticvrij leven? Denk niet dat dat me lukt, al kijk ik alleen maar naar het vlees dat al in plasticbakjes wordt verkocht, dan nog de broodzakken enz. maar ga het wel proberen” - Mirjam 

Toch proberen jullie zo ver mogelijk te komen:

“Hoe ga jij deze week plasticvrij leven? Lastig wordt dit zeker. Groente en fruit koop in bij de groenteboer. Alles los wegen en dan in de boodschappentas die ik mee breng. Tupperware bakjes mee naar slager kijken of dit werkt. brood koop ik niet gesneden dus dat kan in een papierenzak” - Berti  

“Het grijze afval is maar klein ten opzichte van het plastic …...We willen de uitdaging wel aan om bewuster rekening te houden bij het halen van de weekboodschappen” - Remco  

En dat lijkt te werken!

“Dit is denk ik de meest uitdagende opdracht van allemaal. En ik denk ook wel de belangrijkste. Ik probeer zo weinig mogelijk plastic verpakte producten te kopen. Daarnaast heb ik enkele bakjes waar ik noten of olijven e.d in doe bij winkels waar ze die los verkopen. En natuurlijk zoveel mogelijk los kopen. Maar het blijft een grote uitdaging” - Elian 

"..Brood gaat in een katoenen broodzak en kan zo de vriezer in. Mijn twijfel of het brood hier niet erg van uitdroogt is verdwenen, ik proef geen verschil. Als ik naar de visboer ga neem ik tegenwoordig een diepvriesdoos mee, kaas gaat in bijenwasdoeken. Het blijft een sport en uitdaging om nog minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken" - Ada 

Ook wisten jullie elkaar te helpen met de nodige support!

Beste Remco, als je lege linnen tasjes of bijvoorbeeld waszakjes na gebruik meteen weer in je boodschappentas stopt kun je die gebruiken bij de groente afdeling van supermarkt en heb je ze altijd bij je. Op zaterdag is er in Culemborg op de varkensmarkt ook een biologische markt waar je spullen zonder verpakking kunt kopen. Er is regelmatig ook een kraam van Sarah die zelf zeep en dergelijke maakt. En op zaterdagochtend is ook stadsboerderij Caetshage open waar je groente, fruit (en op zaterdag ook brood) kunt kopen. Het levert echt een grote besparing aan plastic afval op, merk ik. Succes!” - Monique 

Foto: “Het grijze afval is maar klein ten opzichte van het plastic" - Remco 

 


Weekopdracht 6:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Voor de zesde weekopdracht hebben we een uitstapje gemaakt van de thuissituatie naar afval buiten de deur. Wij waren benieuwd hoe jullie omgaan met het afval dat je op straat, maar ook op je werk, sch...


Voor de zesde weekopdracht hebben we een uitstapje gemaakt van de thuissituatie naar afval buiten de deur. Wij waren benieuwd hoe jullie omgaan met het afval dat je op straat, maar ook op je werk, school, op vakantie of tijdens een dagje winkelen produceert of tegenkomt.

Thuis je afval scheiden is één ding, maar afval scheiden buitenshuis is heel iets anders. Hoe jullie daar mee om gaan loopt enorm uiteen. Vooral vakanties zijn een uitdaging. Het hangt er maar net vanaf wat de mogelijkheden terplekke zijn. Ook wordt er iets minder gelet op afval bij het doen van inkopen

Uit de reacties op het platform bleek dan weer dat het jullie op het werk wel enorm bezighoudt. Vaak zijn er alle mogelijkheden om het afval te scheiden of creëren jullie die mogelijkheden gewoon! Zo neemt Denise het plastic en blik van haarzelf en haar collega gewoon mee naar huis. Ook zijn velen van jullie al goed bezig om afval te voorkomen door het gebruik van broodtrommels, herbruikbare flesjes en eigen bekers en thermoskannen. Ga zo door!

Als jullie onderweg zwerfafval tegenkomen nemen jullie het massaal mee naar huis om het daar op de juiste manier weg te gooien, waarvoor complimenten! En Miranda vertelde nog hoe ze afvalscheiding met succes bespreekbaar maakt: Het ene gezin is gft gaan scheiden en het andere gezin heeft de Plastic Hero zak in gebruik genomen. Zo zie je maar, dat een goed voorbeeld doet volgen!

Op de foto: Een zwerfie van de hond van Judith!


Weekopdracht 5:

GFT, wat kun je ermee


Week 5 stond in het teken van de meest organische afvalstroom, maar voor de meeste mensen ook de lastigste: het gft-afval. In Avri-gebied zit gemiddeld nog 39kg gft per inwoner per jaar bij het restaf...


Week 5 stond in het teken van de meest organische afvalstroom, maar voor de meeste mensen ook de lastigste: het gft-afval. In Avri-gebied zit gemiddeld nog 39kg gft per inwoner per jaar bij het restafval! We waren benieuwd of er producten zijn waarvan je weet dat ze bij het gft horen, maar die je soms toch even snel bij het restafval gooit. En als je al jouw gft op de juiste manier scheidt, of je dan nog tips hebt voor anderen om het scheiden van gft zo makkelijk mogelijk te maken.

Bijna iedereen gaf aan nooit iets bij het restafval te gooien dat eigenlijk bij het gft-afval hoort. Het enige dat zo nu en dan in het restafval terechtkomt zijn vis- of vleesresten, vooral wanneer het gft net is opgehaald. Een aantal deelnemers opperde het idee om deze resten dan in een biologisch afbreekbaar zakje toch bij het gft te doen.

Sommige van jullie hebben een eigen composthoop en gebruiken de zelfgemaakte compost in de (moes)tuin. We zagen ook dat veel van jullie door deze actie geïnspireerd zijn om nog meer met hun afval te doen! Zo wil Miranda naast alle andere aanpassingen die ze al heeft meer informatie inwinnen over een composthoop. Wil Jacqueline misschien wel beginnen met een wormenbak, en heeft het aanrechtbakje de familie van Meygaarden geholpen om hun keukenafval veel beter te scheiden!

Ook als je geen eigen composthoop hebt vindt je gescheiden gft-afval een nuttige toepassing. Uiteindelijk worden er verschillende producten van gft-afval gemaakt, namelijk compost, biogas of biomassa:

De compost komt voor het overgrote deel terecht bij de land- en tuinbouw. Biogas is de milieuvriendelijke vervanger voor fossiele brandstoffen. Het grove, niet composteerbare deel van het gft-afval wordt opgewerkt tot brandstof voor de biomassa energiecentrale van Twence. Die produceert groene elektriciteit.

Zo zie je maar waar gft-afval allemaal goed voor is! Des te meer reden om ervoor te zorgen dat we de 39 kg gft die nu nog gemiddeld per inwoner per jaar in het restafval zit in de juiste bak krijgen!

Op de foto: Het handige aanrechtbakje van familie Meygaarden “Het ideale gft containertje van het merk Kilner voor op het aanrecht. Het heeft een koolstoffilter en sluit goed af.”


Weekopdracht 4:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Afgelopen week waren we op zoek naar het beste kliekjesrecept en de beste tips om voedselverspilling te voorkomen. Via de tijdlijn zagen we dat jullie thuis weinig tot niets weggooien. Super! Ronald ...


Afgelopen week waren we op zoek naar het beste kliekjesrecept en de beste tips om voedselverspilling te voorkomen. Via de tijdlijn zagen we dat jullie thuis weinig tot niets weggooien. Super!

Ronald van Meygaarden verwoordde het heel mooi:

"Wat ongelooflijk leuk te lezen dat wij deelnemers aan het 100-100-100 verhaal op eenzelfde manier omgaan met voedsel en eigenlijk geen kliekjes hebben. Zijn wij allemaal met dezelfde normen en waarden opgevoed, zijn wij gewoon zuinig of super bewust wat duurzaamheid betreft. Hoe dan ook ik vind het enorm leuk om net als jullie te zijn."

Jullie gebruiken je kliekjes als lunch voor de volgende dag, doen het in de vriezer, of maken er een heerlijk ander gerecht van. Er zijn een paar heel lekkere recepten voorbijgekomen! De toppers waren de risottoballetjes van Manon Ensink, de kliekjes-curry van familie van Drie en de groenteschijven van Bart Ensing.

We sturen jullie komende week “Het nieuwe kliekjesboek” van Puck Kerkhoven toe! 

Omdat jullie thuis al zo lekker bezig zijn en geen voedsel weggooien, vroegen we ons af hoe jullie dat buitenshuis doen. Het is in Nederlandse restaurants nog geen gewoonte om het overgebleven voedsel in te pakken. Heel gek eigenlijk, maar hartstikke goed om te lezen dat een aantal van jullie er gewoon om vraagt!


Weekopdracht 3:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Omdat we benieuwd waren hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we om te delen hoe jullie dit thuis doen. Wat ons opviel, is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn! Voor bijna alle deelne...


Omdat we benieuwd waren hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we om te delen hoe jullie dit thuis doen. Wat ons opviel, is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn!

Voor bijna alle deelnemers geldt dat het afval vooral in de keuken ontstaat. Hiervoor zijn verschillende prullenbakken op z'n plaats gezet om het plastic, gft-afval, papier en restafval te verzamelen. Wat voor veel van jullie lijkt te werken, is om de prullenbak voor restafval om te dopen tot Plastic-bak. Een klein emmertje voor restafval blijkt voldoende, en deze hoeft niet eens direct in de keuken te staan, maar kan ook in de meter- of trapkast. Door het op die manier te organiseren komt plastic niet meer per ongeluk tussen het restafval terecht.

Ontzettend goed om te zien dat ook andere afvalstromen door heel veel van jullie apart gehouden worden. Vaak zagen we dat er in de schuur of garage een mini-milieustraat was georganiseerd!

 • Oude/kapotte kleding en textiel gaat naar de milieustraat, kledingcontainer, 2e hands winkel of dierenasiel
 • Blik en metalen apart naar de milieustraat, Secunda, ijzerboer, scouting of een goed doel
 • Doppen worden opgespaard voor stichting Hulphond of andere goede doelen
 • Veel glazen potten en eierdozen worden hergebruikt
 • Ook batterijen en frituurvet worden apart weggebracht naar de milieustraat of supermarkt

We hopen dat jullie met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen hoe je je afval thuis nog handiger kunt organiseren. Familie van Vliet heeft in ieder geval een handige reminder op de bak voor het restafval geplakt!


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Deze week vroegen we jullie een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Bedankt voor de vele reacties! We hebben wel 215 foto’s voorbij zien komen. Een foto ...


Deze week vroegen we jullie een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Bedankt voor de vele reacties! We hebben wel 215 foto’s voorbij zien komen. Een foto maken lukt natuurlijk niet altijd, dus we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval. Top!

We zagen dat deelnemers die op de markt, bij de groentewinkel of direct bij de boer inkopen vaak minder afval produceren. Eten uit eigen tuin en koken voor meerdere dagen bleken ook handig om de hoeveelheid afval te beperken. Een ander inzicht dat naar voren kwam ging over het bewaren van voedsel in de diepvries of koelkast: gebruik tupperware bakjes in plaats van een plastic zakje dat maar 1 keer gebruikt wordt.

Verder viel op dat er na het bereiden van de maaltijden relatief weinig restafval overbleef. Een mooi resultaat!

Tegelijkertijd constateerden veel deelnemers wel dat eten koken voor veel plastic verpakkingsafval zorgt. Heel veel plastic afval zelfs… Daar ligt dus nog een interessante uitdaging!

Een greep uit de reacties:

Familie van Vliet: “Oeps, een snelle maaltijd vandaag. Dat geeft wel erg veel verpakkingsafval... Waar ook nog eens 3 zakjes van in het restafval moeten. Niet goed bezig dus vandaag... Morgen beter, beloofd!”

Carolien Nagelsmit“We zijn begonnen om op de markt te vragen om geen verpakking om de producten te doen. Dat heeft van de marktkooplieden positieve reacties opgeleverd. Ik heb thuis een oud laken en oude onderdelen van een tent gebruikt om zakjes en doeken voor producten, zoals groente, fruit, noten en kaas te maken.”

Jan Muggen“Iedere keer opnieuw maar weer afval en afval en afval en... Dat moet toch anders kunnen? Het scheiden is een aardig begin...”


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Het is toch altijd even slikken als je aan zo'n opdracht begint. Maak ik écht zoveel nieuwe verpakkingen open op één dag? Afgelopen week hebben we maar liefst 2470 nieuwe verpakkingen geopend. Dat kom...


Het is toch altijd even slikken als je aan zo'n opdracht begint. Maak ik écht zoveel nieuwe verpakkingen open op één dag? Afgelopen week hebben we maar liefst 2470 nieuwe verpakkingen geopend. Dat komt neer op 23 nieuwe verpakkingen per huishouden per week! Kan dat minder? De uitdaging gaat door!

Hier en daar waren wat uitschieters te zien: een enkele keer werd helemaal geen verpakkingen geopend, maar we hebben ook 24 of zelfs meer dan 30 verpakkingen per dag voorbij zien komen.  

De meest besproken verpakkingen was het theezakje. Zeker de fervente theedrinkers kwamen tot de conclusie dat de apart verpakte zakjes toch flink wat afval opleveren. De verpakking van het theezakje bestaat vaak (maar niet altijd) uit samengesteld materiaal en dat belandt bij het restafval. Goede tips waren om losse thee met thee-ei te gebruiken, of te kiezen voor theezakjes die niet elk apart verpakt zijn.

Veel van de verpakkingen die we open maken waren van plastic. Dat kan natuurlijk gescheiden worden! Dat is fijn. Maar is het goed nieuws dat we zoveel plastic verpakkingen gebruiken? Of kunnen we proberen ook ons plastic afval te verminderen? Misschien zit ‘m de uitdaging daar juist in.

Joni had een mooie collage gemaakt van haar dagopbrengst!